Exkluzív interjú Monika Poskute-val

Exkluzív interjú Monika Poskute-val

Nagy örömünkre, nemrég sikeresen lezajlott az őszi oktatási szezon legnívósabb képzése a Sminktetováló Akadémián. A kiscsoportos elméleti és gyakorlati oktatáson Monika Poskute, litván származású sminktetováló szakember mutatta meg a hazai kollégáknak saját fejlesztésű microshading technikáját! 

 

 


monika p collage 2

 

Monika fiatal kora ellenére hihetetlen karriert futott be nemzetközi oktatóként, ezért szerettük volna egy kicsit kifaggatni arról, hogy mi a sikereinek titka.
Ezt az interjút minden szakembernek ajánljuk, aki nem csak munkaként tekint a sminktetoválásra, hanem valódi szenvedélyként! 


Mesélj egy kicsit magadról! Mióta foglalkozol sminktetoválással? Hogy jött az ötlet, hogy sminktetoválóvá válj?

5 éve dolgozom sminktetováló szakemberként, és nagyon boldog vagyok, hogy rátaláltam erre a területre. Sminkesként kezdtem a pályafutásomat, ami nagyon jó alapot és magabiztosságot adott számomra, amikor később elkezdtem a permanent make-up-pal foglalkozni.

 

Mikor váltál oktatóvá is? Mi motivált arra, hogy másokkal is megoszd a tudásodat? Hogy sikerült nemcsak vendégkört, de nemzetközi karriert is felépítened ilyen viszonylag rövid idő alatt és ilyen fiatalon?

Nagyon sok energiát fektettem abba, hogy a technikámat csiszolgassam, rengeteg képzésen vettem részt a hazámban. Viszonylag hamar felkértek, hogy másokat tanítsak, és az első pillanattól fogva tudtam, hogy ez a hivatásom. Nagyon élvezem másokkal megosztani a tudásomat! Miután már jó néhány képzést tartottam Litvániában, a Swiss Color International AG felkért, hogy legyek a cég nemzetközi oktatója, így világszerte lehetőségem adódott sminktetoválást és microbladinget tanítani, konferenciákon előadni, versenyeken zsűrizni.

 

Mit szeretsz a sminktetoválásban szakemberként? Mit ad neked?

Azért szeretem a sminktetoválást, mert ahogy a nevéből is adódik, ez egy “hosszantartó” smink. Azonnali változást láthatsz a vendégeiden, már az eljárás után azonnal, és tudod, hogy innetől kezdve minden reggel, amikor felkel és a tükörbe néz, eszébe fogsz jutni és hálás lesz!  Egy kezeléssel kiemelheted a vendéged szépségét, és ráadásul ez a szépség tartós lesz :) Úgy gondolom, hogy mi sminktetoválók szinte “életeket” tudunk menteni. Egy magabiztos nő az élet minden területén sikeresebb. Mi ezt adjuk a vendégeinknek!

 

monika p collage 1

 

Mit szeretsz a tanításban? Mit ad ez neked?

Tanítás közben én legalább annyit tanulok, mint a résztvevők. Minden alkalommal, mikor valaki kérdez tőlem valamit, a kérdés megválaszolásával még mélyebbre ásom magam a témában, és új nézőpontokat ismerek meg.

 

Milyen akadályokkal kellett szembenézned, mikor elindítottad a sminktetováló karrieredet? Emlékszel, hogyan kezelted a kezdeti nehézségeket?

Amikor elkezdtem sminktetoválóként dolgozni, eléggé magabiztos voltam. Aztán kis idő múlva észrevettem, hogy nem vagyok elégedett a saját munkámmal. Maximalista vagyok, és amikor a vendégeim visszajöttek korrekcióra, nem azzal az eredménnyel találkoztam, amit magamtól elvárok. Megküzdöttem magammal. Elkezdtem kétségbevonni önmagamat, a tehetségemet, a munkámat és bizony hajszál választott el attól a ponttól, hogy abbahagyjam az egészet. De nem vagyok egy feladós típus, így rávettem magam, hogy túllépjek ezen. Még több időt fektettem a tanulásba és a módszem tökéletesítésébe, aztán idővel ez a befektetés megtérült. Néhány hónap elteltével elkezdtem olyan eredményeket elérni, amivel már magam is elégedett voltam. Azóta is nagyon boldog vagyok, hogy akkor, minden nehézség ellenére a megfutamodás helyett a kitartást választottam, és ma már elmondhatom magamról, hogy a munkám a szenvedélyem. Örömmel teszem a dolgom nap mint nap.

 

Ki támogat a karrieredben? Családod, férjed, barátok?

A legnagyobb támogatóm a férjem. Bármi történjék is, ő mindig hisz bennem. De nemcsak érzelmi és szellemi támogatást nyújt számomra, hanem ténylegesen segít a marketing, reklámozás és kommunikáció területén is. Ez nagyon sokat jelent nekem, hiszen rengeteget dolgozom, és ilyesmikre már nemigen maradna időm. Nem tudom mihez kezdenék nélküle. De rajta kívül az egész családom nagyon büszke rám, és arra amit elértem, és mindenki támogat, amiben csak tud.

 

Hogy csinálod, hogy független, sikeres üzletasszony, nemzetközileg elismert oktató és feleség is vagy egyszerre, miközben még egy kis szabadidőd is marad?

Szerencsés vagyok, hogy olyanok vesznek körül, akik elfogadnak olyannak, amilyen vagyok. Nem vagyok egy hagyományos nő, nem töltök sok időt otthon, az életemben nagyon fontos szerepet tölt be a munka és az az iránti elkötelezettségem. De természetesen az élet nemcsak a munkáról szól, így amikor akad egy kis szabadidőm, a családommal és a barátaimmal töltöm. Sokmindent csinálunk együtt, pl sportolunk, utazgatunk, ami erősíti a köztünk lévő köteléket.

 

Vankedvenc területed a sminktetoválásban? Melyik ez és miért?

Nemigazán van kedvenc technikám, vagy területem. Bátor és elég őrült vagyok ahhoz, hogy sokat kísérletezgessek, mert azt gondolom, hogy a sminktetoválásban még rengeteg rejtett tartalék van. Szóval a kísérletezgetéseim során felfedezek és kifejlesztek saját technikákat, amik nem találhatóak meg a képzések kínálatai között. Ezáltal én is fejlődök, az eredményeim is jobbá válnak, és természetesen ezeket a technikákat aztán beépítem a képzéseimbe, így a tanítványaimmal is megosztom a trükkjeimet.

 

monika p collage 4 1

 

Amikor Budapesten jártál a Microshading képzést tartani, említetted, hogy ezt a technikát magad fejlesztetted ki. Elmagyaráznád, hogy mi a különleges ebben a technikában? Miért szereted ezt a technikát és kinek ajánlod?

Szerettem volna elkezdeni manuálisan is dolgozni, nemcsak géppel. Szóval fogtam néhány pengét, gumi gyakorló lapot és próbálkoztam. Addig teszteltem különböző mozdulatokat, formákat, dőlésszögeket, amíg nem kaptam meg a várt eredményt, amit elképzeltem. Így épül fel a microshading tehcnikám is, amit továbbképzéseken tanítok világszerte. A vendég szempontjából ez az eljárás gyors, rendkívül szép végeredményt lehet vele elérni ezért nagyon népszerű. Ráadásul az idősebb és a fiatalabb generációnak egyaránt jól áll.

 

Mennyire könnyű megtanulni ezt a gyönyörű árnyékoló technikát? Szükséges, hogy valaki módfelett kreatív és ügyes kezű, gyakorlott szakember legyen vagy meg tudja tanulni a nulláról az is, akinek nem áll a háta mögött több éves tapasztalat?

Kezdők és gyakorlott szakemberek egyaránt el tudják sajátítani ezt a technikát. A tapasztalat persze lehet előny, de nem minden esetben igaz ez sem, hiszen gyakran rosszul rögzült technikákat kell újra tanítanom a képzéseimen résztvevőknek. .

 

Igaz az, hogy a microshadig alkalmazható szájon is? Először picit furcsán hangzik ez, elmagyaráznád, hogy mi az oka, hogy ezt a technikát választja valaki szájra a sminktetoválás helyett?

Igen, a microshading alkalmazható a száj területén, és habár tényleg először furának tűnik, de ha valaki jól megtanulta ezt az eljárást, akkor igazán gyönyörű tetoválásokat készíthet vele, ráadásul gyorsabban, mint a hagyományos gépi sminktetoválással.

 

Most először jártál Magyarországon és Budapesten?

Igen :) És sajnos kevés időm volt körbenézni, de amit láttam a városból, az csodálatos volt!

 

Bár csak egy csapatnyi sminktetoválóval találkoztál ezúttal, mi volt a benyomásod a magyar szakemberekről?

Nagyon ügyesek voltak. Kellemes meglepetés volt, ennyi remek szakemberrel találkozni egy csoporton belül. Élmény volt számomra.

 

monika p collage 3 

 

Ha csak egyvalamit tanácsolhatnál a szakmabeli kolleganőidnek, akik szeretnének fejlődni, mi lenne az?

Mindig legyél hű önmagadhoz, higgy magadban, teljes szívből és erőbedobással végezd a munkádat, legyenek céljaid, amit mindig a szemed előtt tartasz, bármi is történjék. Így biztosan siker lesz a jutalmad.

 

Van példaképed? Ha igen ki, és mit tanultál tőle?

Rengeteg ember inspirál és nagyon sokakat tisztelek, de én nem akarok másvalaki lenni. Szeretnék önmagam lenni, hinni abban, amit másoknak adni tudok, amit csinálok, ami vagyok. Megtanultam, hogy ha másvalakivé szeretnék válni, vagy önmagamat máshoz mérem, abba hamar bele lehet őrülni, mindemelett semennyire nem segít abban, hogy valóban fejlődjek szakmailag és jobb emberré váljak.

 

Hogyan alakítottad ki az áraidat? Teszel különbséget technikák, munka vagy a kezelés időtartama alapján?

Nekem területenként szabott áraim vannak, mindegy, hogy épp milyen technikát használok, vagy az mennyi ideig tart. Azt tapasztaltam, hogy a technikákra szabott különböző árak (pl: microblading szemöldök vagy hagyományos szemöldöktetoválás) nem praktikusak, mert a vendég netán ár alapján szeretne technikát választani, pedig nem biztos, hogy én is azt a technikát használnám az esetében. Az én áraim mellett a vendég elmondja mire vágyik, tudja, hogy mennyit fizet, én pedig könnyedén kiválasztom az általam legjobbnak vélt módszert, anélkül, hogy őt győzködnöm kéne.

 

Tartasz a vendégeddel konzultációt a tetoválás előtt? Mit teszel azokkal a vendégekkel, akik teljesen más szeretnének, mint ami szerinted illene az arcukhoz?

Igen, a konzultáció fontos lépés. Remek alkalom, hogy felmérd a vendéged igényeit, vágyait, és hogy ebben te hogyan tudsz a segítségére lenni. Minden részletet megbeszélünk, elő is rajzolom neki az adott tetoválást, és fejben már el is döntöm, hogy milyen technikát fogok alkalmazni. Így mire a kezeléshez érünk, pontosan tudom, hogyan készüljek elő. A konzultáció azért is szükséges, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy semmi nem akadályozza az eljárás elvégzését. Néhány szélsőséges esetben a konzultáció egy biztonságos lépcsőfok, ahol még elutasíthatom azokat a vendégeket, akikkel nem jutunk közös nevezőre (ha például olyat szeretne, ami az én elveimmel homlokegyenest ellenkezik), és így mindenki időt és kellemetlenséget spórolhat meg.

monika p collage 4 

 

Melyik városban van a szalonod? Mekkora ott a konkurencia? Hogy kezeled a versenyhelyzetet?

Kaunasban van a szalonom, ahol egyébként sok ügyes sminktetováló dolgozik, de mindenkinek megvan a maga stílusa, ami végül is megkülönböztet bennünket egymástól. Nem aggódom a versenytársak miatt, mert tudom, hogy én másképp dolgozom, mint a többiek. A vendégek, akik engem választanak az én stílusom miatt választanak. A konkurencia elkerülhetetlen, de motivációként kell rá tekinteni, hogy hatására még inkább kihozza magából az ember a maximumot.

 

Használod az új Swiss Color Intensive Brow (IB) pigmenteket? Mit gondolsz róluk?

Természetesen sok IB pigmentet használok. Abban a pillanatban, ahogy piacra dobták őket, elkeztem tesztelni, és hamar a kedvencemmé vált. Nagyon elégedett vagyok a végeredményekkel, megbízható színek, és tudom, hogy én és a vendégem is biztonságban vagyunk a magas minősége miatt.

 

Mindig olyan boldognak, nyugodtnak és türelmesnek tűnsz! Hogy csinálod ezt? hogyan kezeled a stresszt az életedben?

Amikor rátaláltam önmagamra és a hivatásomra, akkor érkezett el a béke az életembe. Ez mindennek az alapja, de a napjaim során sokat segít, hogy Taichi-zom, ez egyensúlyban tart. Mindenhova elkísér, és igyekszem gyakorolni, amikor csak lehetőségem van rá, otthon vagy az utazásaim alatt. De mindezek felett a legfontosabb, hogy szerethetek és szeretve vagyok. Szerencsémre, ez nekem megadatott. Minden más jelentéktelen apróság.

 

Fiatal korod ellenére nagyon sikeres és elfoglalt vagy. Előfordul, hogy idősebb kollégák kritizálnak? Szembesülsz olykor féltékenységgel? Hogyan nyered el a nálad idősebb tanítványaid bizalmát és tiszteletét, akiknek adott esetben több év tapasztalatuk van nálad, mégis tőled tanulnak?

Hogy őszinte legyek, sosem éreztem különbséget idősebbek és fiatalok között. Nem hiszem, hogy az életkor számít, és talán mivel én így érzek, valahogy ők is átveszik tőlem ezt a rezgést. Senkit nem zavar a korom, valójában fel sem merül. Véleményem szerint, még ha adott helyzetben én is vagyok az oktató (a képzéseimen), nem állok senki felett a hierarchiában. Se nem vagyok okosabb sem pedig tehetségesebb másoknál. Szerintem egy képzés arról szól, hogy összejövünk és együtt (egymástól) tanulunk. Amit én teszek, az maximum annyi, hogy inspirálom a tanítványokat, és esetleg technikai trükköket tanítok nekik.

 

Szívesen látogatnál újra Budapestre, ha lenne érdeklődés egy újabb tanfolyamra veled?

Boldogan elfogadnám a Swiss Color Magyarország és a Sminktetováló Akadémia by Swiss Color meghívását, és jönnék újra Budapestre. Minden pillanatot élveztem itt. Remek volt a hangulat, jó energiákat érzékeltem, és ami szintén nagyon fontos, nyitott, tanulnivágyó, elhivatott szakemberekkel találkoztam itt. Nagyon jól éreztem magam, és remélem, hamarosan lesz rá mód, hogy újra jöhessek. Talán nem is olyan sokára.

 

Te is szeretnél fejlődni, és az ország legjobb tetoválói közé tartozni? Akkor figyeld híreinket! Jövő tavasszal ugyanis olyan szakmai programmal készülünk Nektek, sminktetoválóknak, amilyenen eddig biztosan sehol nem vehettetek részt! Annyit elárulunk, hogy Monika is ott lesz velünk! Hírek hamarosan... 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha értesülni szeretnél képzéseinkről!

 

 

 

 

 

Facebook Google+
×

Log in

×
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a képzésekkel kapcsolatos információkról és újdonságokról!
Ez az oldal cookie-kat használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Az 'ok' gomb megnyomásával hozzájárulsz az adatok tárolásához. Amennyiben nem fogadod el, a teljes adatvédelmi tájékoztatót itt találod meg.
Több információ Ok Nem fogadom el